Postita vastus 

Teema reiting:
  • 3Hääli - 5 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minu soovitused e-poe tarkvara valikul
11-29-2008, 09:35 AM
Postitus: #1
Minu soovitused e-poe tarkvara valikul
Olen aja jooksul katsetanud paljusid erinevaid e-poodide tarkvarasid. Peamiselt neid, mis tasuta on saadaval ja PHP/MySQL-i kasutavad. Siinkohal toon ära oma nimekirja ja arvamuse erinevatest veebipoe lahendustest:

osCommerce ja osCommerce Project

osCommerce näol on tegemist ühe vanima ja populaarseima avatud lähtekoodiga e-poe süsteemiga. osCommercele on sadu erinevaid laiendusi ja teemasid. Lisaks on olemas ka korralik eesti keele tõlge nii administraatori alale kui ka esilehele.

Kuigi tegu on võimsa e-poe süsteemiga on temal minu jaoks mitmeid miinuseid:
* Välimus on kõigil osCommerce poodidel sarnane
* Vaikimisi pole korraliku admin ala kaitset - tuleb ise .htaccess failiga seda kaitsta või paigaldada vastav laiendus
* Arendus - ametlikult osCommerce stabiilset versiooni pole - kõik on arendusversioonid ja nende väljalasked ilma kindla ajakavata.

osCommerce on aga baasiks saanud mitmetele teistele e-poe tarkvaradele. Kõige vähem erinevad osCommerce Project ja osCMax.
osCommerce Project on uus projekt, mis eraldus osCommercest ja lasi välja lõpuks stabiilse 2.0 versiooni. Antud projekt koosneb paljudest eelnevatest osCommerce arendajatest, kes polnud rahul osCommerce arendusega. Seega võib sealt oodata üsna koraliku arendust.
osCMax on aga tavaline osCommerce, mis sisaldab endas juba paljusid lisasid, mida kasutajatel vaja läheb. Nii on kohe juba kaasas korralik administraatori ala kaitsev lisa, affilate programmi liides jne.

Peale osCommerce-t võtsin ma vaatluse alla ZenCart-i. Ka ZenCart baseerub tegelikult osCommercelt, kuid on viimasest juba mitmeid aastaid tagasi lahku löönud ja jätkab oma arendusteed.
ZenCarti puhul mulle meeldis/meeldib tõsiselt nende arendus - avastatud vead parandatakse kiiresti, pood omab sisse ehitatud uuenduste kontrolli - seega sisenedes administraatori alale saad kohe infot, kas on vahepeal mõni uuendus välja tulnud või mitte.
Lisaks on ZenCartiga kohe kaasas ka väga võimas atribuutide süsteem, mida saab toodete juures kasutada. Seni katsetatud e-poe süsteemidest on on tegu kõige võimsama atribuutide süsteemiga, millega saab toodetele erinevaid võimalusi anda. Näiteks on kasutajal võimalik lisada teksti, laadida üles pilte jne. Kõiki neid on võimalik veel eraldi tasustada, lisada veel teisi võimalusi (värvid, suurused jne). Sellist laialdast võimalust ma teiste e-poodide juures veel kohanud pole.
Kuid siiski on ka antud poe juures mõned miinused:
* Graafika - tundub vananenud tänapäevaste lahenduste juures. Seega poele korraliku välimuse andmine on üsna keeruline töö teema loojale
* Arveldamismoodulid - eraldi tuleb näiteks lisada pangaülekande moodul
* Ja mis kõige peamine - pole võimalus PDF arvete kasutamiseks korralikult (ehk kliendile saadetakse kohe PDF arve, või klient saaks PDF arveid alla laadida oma isiklikult kontolt ajaloost). Ühe lisaga on võimalik administraatoril ainult PDF arvete genereerimiseks, kuid puudub võimalus neid kohe kliendile e-mailiga saata
* Administraatori ala kasutajaliides on esmapilgul liiga segane - nõuab harjumist
* Piltide lisamine toodetele keeruline - ei saa lisada lihtsalt mitut pilti näiteks ja pisipiltide genereerimine toimub iga kord jooksvalt - koormates sellega serverit (vastava laienduse lisamisel see siiski probleem on kõrvaldatav)

Magento eCommerce
Uus tänapäevane lahendus epoodide alal. Tegu on väga võimsa e-poe süsteemiga, mis omab paljusid võimalusi. Enamus osCommerce ja ZenCarti vigadest Magentol ei esine. Kohe saab luua ja saata PDF arveid, kasutajaliidesed on tänapäevased. Lisaks on olemas Magneto Connect - mille kaudu saab kohe poe administraatori alal uuendada poodi, lisada teemasid, tõlkeid jne. Ka on olemas kohe vimalus otsingumootorite sõbralike URL-ide kasutamiseks, kui veebiserver omab mod_rewrite tuge.
Poe miinusteks minu jaoks on aga:
* Täiendavad nõuded serverile Magento kasutamiseks. Lisatud peab olema PDO_MySQL lisa PHP-le, mida aga hetkel ei paku paljud hostingufirmad
* Tunnistan ausalt - olen teinud umbes kümme testpaigaldust, nii demo toodetega kui ka ilma. Kuid senini pole mul õnnestunud korralikult tooteid lisada sellesse poodi, mis demo tooteid ei oma. Vähemalt nii, et nad esilehele ilmuksid. Ehk - algus on Magentoga üsna raske
* Minu jaoks on miinus ka toote atribuutides kliendil pildi üleslaadimise võimaluse puudumine
* PDF failid ei lisa ka näiteks kohe poe logo - tuleb muuta PDF faile.
* varasemad Magento versioonid olid ka üsna ressursimahukad ja koormaisd serverit, kuid nüüd see viga kõrvaldatud ja Magento laeb ilusti ja kiiresti

PrestaShop
Praeguse seisuga on tegu minu vaieldamatu lemmikuga. Antud poesüsteemi arendatakse Prantsusmaal. Kuigi mind natuke häirib nende arendusmeetodid (õnneks need viimasel ajal tänu kommuuni survele muutunud - isegi olin üks beeta testritest ja esimesi SVN serveri katsetajatest), kus pole teada, millal uus versioon taas välja tuleb, on tegu väga lihtsa ja korraliku e-poe süsteemiga. Miks ta mulle meeldib:
* Ilus - mulle tõesti meeldib juba ta vaikimisi välimus
* Üllatavat lihtne ja loogiline administraatori paneel
* PDF arved ja saatelehed - nii kasutajatele kui ka administraatoritele kohe olemas
* Klient näeb korraliku ajalugu oma kontol - saab alla laadida eelnevaid arveid jne
* Kupongide süsteem, millega on võimalik anda näiteks teatud tootegruppidele tasuta saatmist või allahindlust
* Väga lihtne mitme keele haldus
* Üllatavalt hea tõlkemoodul - saab ise kohe tõlkida kõiki poe osasid administraatori liidesest
* Kohe on olemas korralik pangaülekande maksemoodul, lisaks teistele makse võimalustele (PayPal näiteks)
* Tänu kommuuni soovidele lisati toodete muutmise võimalus 1.1 versiooni (klient saab laadida üles pildi või lisada teksti). Selle võimalusega on ainult üks probleem veel jäänud - kogused on sassis - ehk tellides ühte toodet pildiga 10tk ja siis seda sama toodet teise pildiga 3tk - siis praegu ajab tellimus selle kõik sassi ja näitab, et oled tellinud 13 toodet kahe pildiga. Kuid loodetavasti saab see viga varsti parandatud, sest see on üks viimaseid asju, millest ma PrestaShopi juures tõsiselt puudust tunnen.
* Väga hea ja lihtne toodete haldamine ja piltide lisamine - lae üles palju pilte tahad
* Keeruline on aga atribuutide moodul - nimelt kehtib praegu põhimõte, et iga atribuudiga toode on laos olemas - mõnes mõttes õige. Kuid kui sul on 15 eri värvi T-särki, millele pakud näiteks mingit teksti peale trükkida ja kolme eri kohta ja sa tahad näidata, et sul on laos 50 igat värvi toodet, siis luuakse sulle 2250 toodet lattu. Iga variatsiooni kohta üks.
* Lihtne moodulite süsteem
* Väga lihtne on ka administraatori ala enda äranägemise järgi muuta
* Korralikud statistikamoodulid alates 1.1 versioonist

PrestaShop on e-poe süsteem, millel ma tõesti silma peal hoian ja mis mulle meeldib. Suurem osa süsteemist (nii kliendi osa kui ka administraatori osa) on mul ära tõlgitud.

WP e-commerce
Lisaks PrestaShopile veel üks e-poe süsteem, mis mulle meeldib. Kuna mulle meeldib kasutada WordPressi, siis mulle meeldib selle üks lisa - e-poe süsteem.
Tegu pole loomulikult sellisel kujul täislahendustega nagu eelnevalt kirjeldatud lahendused, kuid antud liides võimaldab väga lihtsalt luua oma WordPressi lehe juurde e-pood. Tooteid on lihtne lisada, ka siin on olemas korralik ja lihtne statistika moodul, atribuutide lihtne haldus jne. Käesolevat moodulit peab ise katsetama. Isiklikult soovitan aga soojalt, kui Teile meeldib WordPress, siis ka antud lisa katsetada. Kui Teil ainult mõned üksikud tooted müügil. Hästi sobib ta ka teenuste müügiks.
Leia selle kasutaja kõik postitused
Tsiteeri seda postitust oma vastuses
09-29-2009, 09:50 AM
Postitus: #2
RE: Minu soovitused e-poe tarkvara valikul
Kas keegi oskaks soovitada kes intalliks ja aitaks sättida Magnetot eestikeelsena tööle?

urmasummi, proud to be a member of Veebiabi since Sep 2009.
09-30-2009, 10:24 PM
Postitus: #3
(09-29-2009 09:50 AM)urmasummi Kirjutas:  Kas keegi oskaks soovitada kes intalliks ja aitaks sättida Magnetot eestikeelsena tööle?

soovitaks näiteks midagi kergemat kui ise hakkama ei saa siis tuleks võtta kõige lihtsam mida on installida, aevan et selleks on praegust ikkagist oscommerce

peeterko, proud to be a member of Veebiabi since Feb 2009.
10-23-2009, 11:20 PM
Postitus: #4
Kas Zen Cartile pole tehtud juba normaalset PDF vahendit?

frost2006, proud to be a member of Veebiabi since Oct 2009.
10-24-2009, 03:23 PM
Postitus: #5
Võibolla uue 3.0 versiooniga tuleb, praegu küll pole
01-08-2010, 02:52 PM
Postitus: #6
Tere,

On soov endale veebipood teha. Informaatika ja veebi alased teadmised piirduvad gümnaasiumis õpetatuna, pluss veel ülikoolis pisut andmebaaside kasutamist, progemise algõpetust (seotud bioinformaatikaga) ja Unixit. Samas eelnevas töökohas suhteliselt palju tegeletud Interneti turundusega: turunduskampaaniad, SEO jms. Seega on aimdus olemas, mis nõuetele e-pood peaks kindlasti vastama.

1) Kas on mõtet hakata pusima ja selgeks teha endale mõningad basic asjad nagu andmebaasi mootor, PHP, Apche jt. või on lihtsam maksta mõnele firmale rulli, kes loob veebipoe ja majutab selle kuskile?

2) Kui tellida kuskilt ettevõttest, kas parem oleks tasuta keelel või tasulisel (MSsql) põhinev rakendus? Viimati promoti mulle tasulist kui tunduvalt töökindlamat, kiiremat ja usaldusväärsemat lahendust.

Kõik vastused ja ettepanekud oodatud!

stingray, proud to be a member of Veebiabi since Jan 2010.
01-14-2010, 09:14 AM
Postitus: #7
Olen uurinud natuke netis ja leidsin sealt e-po tarkvara nimega CS-Cart.
Oskab sellest keegi täpsemalt rääkida?

vipman, proud to be a member of Veebiabi since Nov 2009.
01-14-2010, 09:17 AM
Postitus: #8
1) Sul pole vaja sellist asja endale selgeks teha. Keskendu oma põhitegevusele.
2) See on küll loll jutt, et tasuline rakendus on töökindlam

Minu soovitus - pane püsti kas ise (pead siis serveri ruumi ja domeeni omama) või lase kellegil paigaldada mõni vabavaraline e-poe tarkvara, mida aktiivselt arendatakse ja liigu sellega edasi. Miks valida see tee:
* Avatud lähtekoodiga poe korral saab vajadusel iga üks sind edaspidi aidata, kes antud poega kokku on puutunud
* Sa ei ole seotud mingite litsentsimaksudega
* Saad igal ajal ette võtta uuendusi jne
* Ei ole kartust, et firma äkki pankroti läheb ja sa oma tööst ilma jääd või arendamata tarkvara kasutad.

Isiklikult soovitan hetkel vaadata järgnevaid lahendusi: Magento, PrestaShop, ZenCart, VirtueMart. See on praegu enam vähem kindla peale minek. Isegi, kui mingi arendus kuskil toppama jääb, siis enamasti tehakse mingi teise poe poolt vastavad konverterid, ehk sa saad oma poe teisele platvormile üle viia. Tuge saad tellida nii eestist kui ka välismaalt - see annab ka paindlikuma hinna. Kui ikka eestist öeldakse, et kujundus 10 000kr, siis võid selle India arendaja käest saada hoopis 2500kr eest (see on eluline näide).

Kõige hullem, versioon minu arust on tellida pisikeselt firmalt X nö nende arendatud e-pood. Nemad on selle algusest lõpuni loonud. Neil on selle kohta olemas knowhow jne. Kuid samas keegi teine nende süsteemi ei tea. Seega oled sa selle X firmaga seotud ja kui nende teeninduse tase kukub alla igasugu arvestust - pole sul ka kuskile minna. Ja kui nende programmeeriad otsustavad laia maailma rännata parema palga peale, siis võid ühel hetkel leida ennast olukorras, et sul pole enam üldse kelle poole abi saamiseks pöörduda.

Mina paigaldan hetkel peamiselt PrestaShopi oma klientidele. Kui nad pole mingil põhjusel mu teenustega rahul, või ma ise ei saa aega enam tegeleda, siis saab iga teine, kes PrestaShopi tunneb asja üle võtta. Inimene ei ole seotud minu firmaga vaid ta võib selle võrra vabamalt hingata.

Üks miinus faktor on asja juures ka - nimelt vaba tarkvara puhul, kui leitakse mõni turvaviga, siis see info levib vahest väga kiiresti. Ja kuna poode palju, siis igasugu häkkeri hakatised üritavad ikka oma võimeid proovile panna. Samas tuleb aga aktiivsete tarkvarade puhul - veaparandus väga kiiresti ja ka uuendamine pole keeruline.

Kui huvi olemas, siis võime ka privaatsõnumi või meili teel edasi suhelda, ehk saan ka omalt poolt mõnda lahendust sulle pakkuda (st pood + majutus).
01-14-2010, 11:56 AM
Postitus: #9
Ise paigaldan ka prestashop programmi firmadele. Prestashopil on aint 1 miinus ja see on pangalingid. Tahtsin lihtsalt natuke teavet selle CS-Cart programmi kohta saada.
Hetkel paigaldan ühele inimesele prestashop tarkvara ja tal on väga oluline just pangalingid.

02-07-2010, 01:57 PM
Postitus: #10
Thanks! Sain väga hea vastuse PrestaShopi kohta.

ullimulli, proud to be a member of Veebiabi since Feb 2010.
02-07-2010, 08:05 PM
Postitus: #11
(01-14-2010 11:56 AM)vipman Kirjutas:  Ise paigaldan ka prestashop programmi firmadele. Prestashopil on aint 1 miinus ja see on pangalingid. Tahtsin lihtsalt natuke teavet selle CS-Cart programmi kohta saada.
Hetkel paigaldan ühele inimesele prestashop tarkvara ja tal on väga oluline just pangalingid.
No kui nüüd miinuseid lugeda:
1. ei oska arvutada komakohti õigesti
2. Paypal'i paigaldamine on täielik nuhtlus EEK puhul (õigemini ei saagi paigaldada), EUR saab läbi häda hakkama
3. raamatupidamise väljundi puudumine
4. puudulik maksumajandus
jne iga päev leiab uue vea. Soovitatakse tarkvara uuendada, kuid samas uusim versioon on alles alfa, mida ei soovitata reaalis kasutada.

[Pilt: phific_logo_06.gif] - DIY Audio. HiFi. Installation
02-07-2010, 09:21 PM
Postitus: #12
Nojah vigasi on tõüesti palju. Kui aus olla siis olen Prestaga suht rahul. Kindlasti ka seda kunagi uuendatakse.

02-09-2010, 12:50 AM (selle postituse viimane muutmine: 02-09-2010 01:00 AM krusu70. Edit Reason: )
Postitus: #13
Oleks ma enne teadnud, et selline ülevaade olemas, oleks säästnud mõned tunnid... Proovin ka siis Presta ära, Praeguseks proovitud OScom. ja ZenCart.

krusu70, proud to be a member of Veebiabi since Feb 2010.
Külasta selle kasutaja veebisaiti Leia selle kasutaja kõik postitused
03-08-2010, 11:13 AM
Postitus: #14
Kas on mõni poesüsteem kuhu on lihtne lisada eesti pankade otsemaksmislinke?

teemo, proud to be a member of Veebiabi since Mar 2010.
03-08-2010, 06:28 PM
Postitus: #15
PrestaShopil näiteks - kas lihtsalt pangaülekandega maksmine või on ka olemas pangalingid. Kui viimaste vastu huvi siis PS -need ei ole tasuta.
Postita vastus 

Vali alamfoorum:

Võta ühendustSinu VeebiabiTagasi ülesTagasi sisu juurdeLihtsustatud versioonRSS voog